Vilka är vi

Kulturella Folkdansgillet

 

 

Vilka är vi? - vad gör vi? - vill du vara en av oss?

 

Som namnet säger är vi en folkdansförening, men vi ägnar oss också åt många andra aktiviteter.

INTRESSERAD? HÄR FINNS MYCKET ATT UPPLEVA!

Skicka e-post till: info@kulturellafolkdansgillet.se så hör vi av oss.

Det går också att ringa till Solsäter 08-712 32 10, de kvällar so'm det är aktiviteter i huset.

 

VARJE ÅR

 

JULGILLE vid trettonhelgen inleder året. En fest för medlemmar, inbjudna gäster och med traditioner ända från Gillestugans första år. De som har, kommer i sina bygdedräkter. Vi äter god mat, sjunger, dansar gammaldans, gillesdanser och folkdanser till folkmusikorkester, umgås och har trevligt.

 

VALBORG firar vi tillsammans med boende i trakten runt egen brasa nere vid Långsjöns strand. När lågorna falnat serveras kaffe uppe i Gillestugan och naturligtvis blir det också tid för dans.

 

MIDSOMMARFEST i dagarna två på Solsäterängen. Dans och lekar runt midsommarstången, folkmusik, dansuppvisning av våra barn och ungdomar, lotterier, pilkastning, trekamp, fiskdamm, chokladhjul och glass. Blir du hungrig finns det varmkorv med bröd och naturligtvis serveras kaffe med hembakat bröd i vår servering.

 

LUCIA avslutar året, med sång och ljus vid dukade kaffebord, för medlemmar tillsammans med barn från dansgrupperna och deras föräldrar.

 

VAD GÖR VI MER???

Vi förgyller fester på företag, äldreboenden, Föreningarnas dag och andra tillfällen med dans och vackra dräkter.

 

Vi åker på resor inom och utom Norden, besöker folkdansfestivaler och andra folkdanslag.

SOLSÄTER

Navet i vår verksamhet är Solsäter. Byggnaden är en högloftsstuga i allmogestil vackert belägen vid Långsjön i Skälsätra. Solsäter är inget museum utan en, för nutida fritidsanläggningar, säregen byggnad som har sin grund i de nationalromantiska strömningar som rådde när huset - Gillestugan - byggdes på 1920-talet.

 

MÅNDAG

På måndagskvällar samlas vi på Solsäter för att tillsammans slöjda och handarbeta. Dessa alster blir sedan vinster i hantverkslotteriet vid vår midsommarfest eller julmarknad. Samma kväll träffas byggnadskommittén och arbetar med underhåll av Gillestugan. Kvällen avslutas med att alla samlas runt kaffebordet för en stunds gemensam samvaro.

 

TISDAG

Danskväll på Solsäter som leds av våra erfarna ledare! Kvällen börjar med att ungdomslaget har egen dansträning, därefter dansar ungdomar och seniorer en timme tillsammans och till sist tar seniorerna själva över dansgolvet.

 

ONSDAG

Småbarnsgrupperna har sin danskväll på Solsäter! Barn från 4 år och uppåt dansar i olika grupper beroende på ålder och mognad. Fokus är på lek, rytmik, rörelse och rolig gemenskap.