Ett år med KFG

INTRESSERAD? HÄR FINNS MYCKET ATT UPPLEVA!

Skicka e-post till: info@kulturellafolkdansgillet.se så hör vi av oss.

Det går också att ringa till Solsäter 08-712 32 10, de kvällar som det är aktiviteter i huset.

Kulturella Folkdansgillet

 

 

Ett år med KFG

 

Kulturella Folkdansgillet är en gammal förening som grundades i Stockholm 1914. Stugan, Solsäter byggdes av föreningsmedlemmarna och stod färdig 1922 och blev byggnadsminnesmärkt 2012 som en av Sveriges bäst bevarade exempel på allmogeromantiskstil och föreningslokal från början av 1900-talet.

 

Föreningen är en allåldersförening och har många strängar på sin lyra. För att illustrera dessa skildras nedan ett typiskt föreningsår med början i augusti och fram till juli året därpå.

 

Höstterminen

Höstterminen startar varje år med en höstupptakt sista veckan i Augusti. Vi har picknick vid utedansbanan och dansar till levande musik och mygg. Här väcks danslusten på nytt igen och vi blickar fram mot ännu en händelseful termin.

Därefter startar tisdagsdansövningar.

Först ut på Solsäters dansgolv är vår ungdomsgrupp. De dansar både nytt och gammalt, men är inte heller rädda för att göra egen koreografi.

Därefter är det seniorernas tur. De börjar kl. 19.30 på Solsäter och håller på i två timmar med en kort fikapaus med social samvaro och diskussion inför kommande aktiviteter.

Vi vidmakthåller basrepertoaren av folkdanser, men provar också på ett par nya danser och nya teknikövningar varje termin. Alla är välkomna att prova på och det finns många erfarna dansare att fråga om det är något man inte kan.

Oftast har vi våra eminenta spelmän på plats under våra dansövningar men det händer också att datorn får bjuda på en bortglömd melodi eller två.

 

Dagarna därefter, onsdagarna, är det barnens tur.

I kulturella folkdansgillet har vi tre barngrupper med barn från 3 till ca 12 år. De yngsta dansar först och sedan de äldre.

De små gilledansarna dansar allt från sånglekar till lite svårare folkdanser och så leker vi mycket förstås!

Under terminerna har vi arbetshelger på Solsäter. Under ledning av Solsätersfunktionärerna krattar vi löv, piskar mattor, putsar fönster och gör allt det som hör en rejäl höststädning till. Vi äter tillsammans vid det stora bordet i nedre hallen, maten smakar extra gott efter ett gott dagsverke tillsammans.

Så har hela hösten gått och lucia står för dörren. Då blir det fest för både stora och små!

Helgen närmast lucia ordnar vi först luciatåg för de mindre barnen och deras föräldrar med kaffe och bullar efteråt. Till kvällen blir det sedan ungdomarnas tur och de ställer till med ljuvlig sång och strålande ljus för hela gilleskaran.

Efter luciatåget blir det fika, lotteri och tal, och därefter dansar vi tills sista paret går av golvet.

Året avslutas med en uppvisning i Trollbäckens kyrka med både seniorer och ungdomar. Vi spelar julmusik på dragspel och/eller fiol och sedan blir det dansuppvisning och dräktuppvisning. Därefter stannar vi på grötlunch och minglar med kyrkans besökare, för att därefter önska varandra en riktigt god jul.

 

 

Vårterminen

Det nya året börjar sedan med årets absoluta höjdpunkt- Julgillet!

Under denna fest bjuder föreningens styrelse bjuder in till gastronomiskt smakfyrverkeri under trettondagshelgen. Vid detta tillfälle brukar vi vara upp mot 100 personer, både gillare och hedersgäster från kommun och distriktet- nästan alla i folkdräkt.

Efteråt dansar vi till en hel orkester av spelmän.

Dansövningarna återupptas i mitten av januari och nu börjar vi också öva inför uppvisningarna som oftast inträffar på våren och försommaren.

I februari inträffar Årsmötet då den nya funktionärslistan offentliggörs. Faktum är att ungefär en tredjedel av alla medlemmarna ingår i olika kommittéer, som t.ex:

Byggnadskommittén, som snickrar i huset varje måndag kväll.

Trivselkommittén som står för arrangemangen vid alla tillfällen då det ska vara extra festligt.

Midsommar kommittén som fixar och donar inför midsommar varje år.

Och så dansledarna, som planerar och leder dansövningarna.

 

Under höst eller vårterminen anordnar föreningen oftast en danskurs på Solsäter med externa dansledare. Dessa pågår vanligtvis två dagar under en helg, då man får tillfälle att träna sin dansförmåga under förstklassig ledning.

Första dagen brukar det vara enklare och andra dagen mer avancerat. Man kan välja att bara vara med under ena dagen. Föreningen står för kursavgiften och maten brukar ofta lagas av husmor och husfar. Alla hjälps åt att diska och städa av huset efteråt.

Så går våren. Snön börjar smälta och en och annan snödroppe, tussilago och vitsippa tittar upp i backarna. Då är det dags att börja fira ljusets återkomst med allt vad ett valborgsmässofirande innebär! Och nu bjuder vi också in allmänheten.

Vi förbereder med en arbetshelg innan, då vi ägnar oss åt att röja sly, köra traktor och städa i alla skrymslen och vrår inne i stugan.

Självaste valborgsmässoafton tar sin början när vi går i fackeltåg ner från Solsäter ner till rishögen vi byggt upp vid långsjöns strand. Därefter delar vi ut sånghäften och sjunger för fulla muggar om ”isen som rasar ner för våra fjällar” och ”vårvindarna friska som leka och viska, lundarna kring likt älskande par”.

Kvällen avslutas med fika och dans, för alla utom eldvakten.

Någon gång under maj firar vi Folkdansringens dag, då vi hyllar vår paraplyorganisation och de andra folkdansföreningarna i vårt distrikt.

Dagen börjar med en parad genom centrala Stockholm tillsammans med de andra föreningarna och fortsätter sedan med uppvisningar, danskurser för allmänheten, dräktvisningar och tal för allmänheten.

Samma firande sker samtidigt i alla distrikt i hela Sverige

 

Sommaren

Sommaren tar sin början vid nationaldagsfirandet. Under denna dag syns vi gärna ute på olika tillställningar runt om i Stockholm. Ibland är vi i Bandängen, andra gånger har vi varit i Tyresö centrum och en gång har vi till och med uppträtt på självaste kungliga slottet.

Sedan börjar vår största högtid!

Midsommar är den helg då KFG mobiliserar all sin kraft för att säkra den ekonomiska basen för nästa verksamhetsår. Vi förbereder med en arbetshelg, då dansbanan iordningställs, gräset klipps, festområdet putsas och stommarna till alla midsommarstånden reses.

Dagen före midsommar, läggs presenningarna på stånden. KFG:s björkrisgerilla gör ytterligare ett överfall på unga oskyldiga björkar som obarmhärtigt rövas bort och överlämnas i triumf till barnen som står redo att klä midsommarstången och löva dansbanan.

På midsommarafton mönstras styrkorna till frukost, placeringen av personer i olika stånd offentliggörs och det roliga arbetet med den sista finputsningen inför öppnandet av festplatsen. Det är stressigt och roligt när midsommarfirandet kommer igång. Vid sol är det högtryck i glasskiosken, vid kyla i korvkiosken. I lottstånden och vid pilkastningen är det alltid full fart. Runt midsommarstången är det trångt med hela två, tre eller fyra ringar. Men vi kämpar på ändå. Inga fuskgrodor godkänns av våra tuffa dansledare!

Vi äter i skift. På kvällen samlar vi krafterna vid en gemensam middag i gillesalen.

Midsommardagen är samma sak i repris, fast med färre besökare. När vi stängt festplatsen vid 5-tiden brukar det bara ta en timma tills allt är hoppackat och stuvat, och då är vi alla helt slut.

På sommaren brukar det allt som oftast finnas något evenemang som lockar. Var 3:e år är det Nordlek, som alternerar mellan de nordiska länderna. För barnen finns också det som kallas för Barnlek, vilket har samma koncept som Nordlek fast för barn mellan 8-15 år.

Under en vecka sover vi på luftmadrasser i skolsalar. Eller sover föresten? Varför sova när man kan dansa både dagen och natten lång?